Беклемето и Троян

Беклемето и Троян

by Minnie Robertson

Беклемето се брои за една от най-живописна местности в Троянския Балкан. През последните години се очертава като малък и тих зимен курорт, който буди голям интерес у курортистите. Беклемето е с 1360 метра надморска височина и е разположен на 20 км. от град Троян.

Много хотели в Троян и селата около него предлагат турове до Беклемето. В района на Беклемето може да карате ски в зимните месеци, а през пролетта и лятото да се полюбувате на еко туризъм и пешеходен туризъм.
Цялата местността се счита за изходна точка на редица туристически маршрути, които отвеждат посетителите до различните части на Троянския Балкан.

Смото име на местността идва от турски и в превод на български означава „стража“. Наименованието му се дължи на старата наблюдателница, извисявала се някога там.

Беклемето е идеално кътче за отдих и туризъм. Предлага отлични условия, наред с тишина и спокойствие. Посещение и престои в тази част на Троян, ще се отразят още по-вълнуващо в съчетание с ненагледните красоти на Балкана.

В курортната местност са създадени множество семейни хотели, прекрасни вили и гостоприемни къщи за гости, които настаняват всеки гост и създават истински комфорт и уют.

Отсядайки в местността на Беклемето, Троян посетителите могат да се позабавляват на три ски писти за алпийски дисциплини. Те са поддържани в добро състояние и грижите за тях са ежедневни. Модерна техника, влек, гардероб и лифт се грижат за приятните изживявания на гостите. Беклемето разполага и с най-добри писти за биатлон, както и ски бягане. Те са с дължини 2 км., 3.5 км., 7 км., 10 км. и са одобрени от международните организации по ски и биатлон ФИС и ФИБА.

В курортното градче има създаден Планински център, с предлагани екипировка за ски.

Всеки посетител на Беклемето трябва да разгледа и забележителностите на град Троян. Той е едно от най-красивите възрожденски градове в страната. В него и до наши дни са съхранени живи българският дух и традиции предавани през  поколенията.

Тук е разположен и Троянския манастир, превърнал се в символ на българската вяра и надежда през векове на османско иго.

error: Content is protected !!