Цепина

Цепина – великолепната крепост край Велинград

by Minnie Robertson

На 15 км. източно от Велинград в землището на село Дряново се намира легендарната крепост Цепина. Тя е сред на посещаваните  културно-исторически забележителности в Родопите. Разположена е възвишение с конусовидна форма на 1136 метра надморска височина.

Цепина е средновековен град-крепост, която обхваща територия от 25 декара, а стените на средновековния замък са запазени до височина от 2,5 м. Името на средновековната крепост се свързва с времето на османската империя стремяща се да завземе крепостта с тогавашното население. Сред много набези от турците не е било възможно да я завземат и от там идва прозвището – “непревземаемата крепост“.

Първите сведения за крепостта Цепина датират от 1220 г. От исторически източници, че тя е била седалище на деспот Алексий Слав, племенник на цар Калоян.  Съществува легенда, която гласи че деспотът се оженил за Изабела, дъщерята на латинския император Хенрих. След сватбата Алексий Слав, завел своята съпруга в едноименната крепост, а като видяла мрачните гори и високите зъбери, изрекла на френски „Боже мой, тук сигурно ще бъде моят гроб!“. Майката на деспота Слав, Тамара не разбрала нищо от нейните думи и в отговор възкликнала: „Амин, дай Боже!“. Не след дълго младата жена се разболяла и починала. Като приживе тя помолила да бъде погребана на близкия връх. За да може сутрешното слънце, като изгрее да огрее първо нейния гроб. По-късно след неприятна участ Алексий Слав преместил своята резиденция в Мелник.

Едноименната крепост в село Дряново е запазила българското минало и предала духа на поколения напред, чрез облика си.  Замъка се е състоял от стопански постройки, жилищни сгради, жилища на прислугата, водохранилища и параклис. На подземния етаж на замъка е имало самостоятелно водохранилище и складовете с храна. На втория и третия етаж живеело семейството на деспота Слав, а на върха се е разполагала охрана на деспота.

В непосредствена близост до легендарната крепост „Цепина“ се намира хижа „Цепина“.  За всички, които искат да пренощуват и настанят в луксозните СПА хотели във Велинград, се предлагат идеални условия за почивка. По-голяма част от хотелите са добре обзаведени и оборудвани с множество съвременни удобства, осигурявайки максимален комфорт и релакс. Всеки, който е почитател на красотата и девствената природа, съчетани със съвременни условия, то местността около Велинград отговаря в пълна сила.

error: Content is protected !!