Камбана на манастир в Арбанаси

Манастири Арбанаси

by Minnie Robertson

До селище Арбанаси са разположени и двата действащи манастира, носещи имена: “Успение Богородично” и “Св. Николай”.

За посетителите на региона е трудно да се каже, коя от църквите заслужава най-голямо внимание. Всяка една е уникална има специфика и се различава от останалите, но от гледна точка на манастири Арбанаси, съветваме да не ги пропускате. Те са зареждащи с позитивизъм, жизнена енергия и променят коренно начина на възприятие на света.

За манастир „Успение Богородично“ той е по-малкият от двата. Към него има комплекс от църквата, параклис и жилищни сгради. Историята му разказва, как при падане на крепостта Царевецпрез 1393 година, тук се запазват сградите включително манастира. Дори се смята, че в годините на османско владичество светата обител е била доста заможна. По късно в годините манастира пада и е занемарен, докато не се подпомага от местни боляри през 1680 година. На негово място е построен нов манастир с църква познати и днес.

Постройката, разбира се коренно се отличава от пищността на храмове на други манастири. В общи линии тя е ниска и удължена сграда, която притежава 2 предверия, параклис, камбанария и никакви зачатъци на блясък и разкош. През 1704 година е изографисана от учители Кръстьо, Георги и Цоньо. Освен, че е ниска църквата на манастира, тя е и еднопсидна продълговата сграда, еднокорабна има две предверия в северната й част се намира параклис „Света Троица“. В параклиса е съхранена и чудноватата икона „Св. Богородица – Труеручица“.

Днес манастир „Успение Богородично“ е паметник на културата.

Другия манастир в Арбанаси носещ името „Св. Никола“ датира от втората половина на XVII и в XVIII в. Известен е като енорийска църква. Историята му разказва също за пагубен момент, в който по време на кърджалийско нападение на Арбанаси през далечната 1798 г. манастира е ограбен, църквата полусъборена и изоставена. Едва след 10 години е възстановен със средства от дарения. Превърнат официално в манастир през 1833 г.

Посетителите на Арбанаси са предимно хора от различни краища, които проявяват интерес към многото културни забележителности, но наред с това са и любителите на хубавата природа. Всеки дошъл в този край ще остане запленен от религиозните маршрути и красотата на цялостното селище.

Хотели и къщи за гости осигуряват на всеки нужните дози тишина, спокойствие и хармония.

error: Content is protected !!