град Плевен цветен надппис

Къде да се разходите и какво да видите в Плевен

by Minnie Robertson

Ако минавате по Северните части на България, не забравяйте да се отбиете в град Плевен. Той се разполага красиво по средната част от Дунавската равнина и в хълмистите полета. Само на 160 км. разстояние от София е, а с река Дунав го делят 30 км. До центъра и околностите на града се стига по се стига автомобилен път първа класа, а маршрутът може да е изминат и с жп линия.

Историята на Плевен, както и на много други български градове е богата и има какво да разкаже. Може да се каже, че тя е хилядолетна. За най-стари данни за живот са открити тези от V хил. пр.Хр., но за да заберете повече за него поседнете в заведения Плевен, където ще имате удоволствието да получите професионално обслужване и стилна обстановка.

През новата ера тези земи били част от Римската империя. Улпия Ескус се наричал някогашния римски град, за който днес свидетелстват само останки. Такива могат да се видят около село Гиген.

Филипополис било древното име на днешен Пловдив. На територията му е построена пътна станция от римляните, която се наричала Сторгозия. В по-късните години тя е превърната в крепост.

Преди да продължите към други от поредицата топ забележителности на Плевен спрете в някои от многото заведения Плевен и опитайте местни и национални специалитети виж тук.

ред най-популярните и предпочитани за разглеждане забележителности са Исторически музей; Музей на виното „Кайлъка”; Панорамата „Плевенска епопея” и самата крепост Сторгозия.

Историческият музей се разполага в двуетажна сграда, която представлява паметник на културата. Изградена е през 1884 г.-1888 г. от италианци.

Музейните експонати се простират на голяма площ от 7000 кв. м, а самия парк е на площ от 37 дка. Интерес събужда и експозицията „Археология”, която представя експонати наследени от Праистория, Римско време и Българско средновековие. За най-атрактивните са смятани колекциите с кремъчни инструменти от 50 – 45 хил. г. пр.Хр. и Вълчитрънското златно съкровище.

Регионалният музей в Плевен представя експозиция на природата. В нея са включени интересни неща от природа, вкаменена бедрена кост на праисторическо животно от слоноподобните. Индивидът се наричал Архидискодонт и живял по нашите земи преди 3,5 – 4 млн. години.

Музеят на вината в Плевен няма равен на себе си по аналог. Неговата уникалност се състои в експозицията и услугите, които предлага по отношение на дегустации. В него се помещава и пещера и парка „Кайлъка”. Част от колекциите съдържат вина от местни и други краища на страната. Общата сбирка се свежда до 6 хил. бутилки вина.

error: Content is protected !!